metiersort_outline-drops-as-250+1px.png

cachvit.png

Metier Dropsfabrikk er den eneste igjen av de gamle dropsfabrikkene i Norge som produserer drops som Kongen av Danmark, Honningkamfer og Bringebærdrops. Vi produserer drops på de gamle oppskriftene vi har blitt opplært i, av de erfarende dropsprodusentene som vi overtok etter i 1987
Produksjonen er noe oppgradert, men metodene er lik som da Hansen brødrene produserte på 30 tallet

Loading Player
cachoukok.jpg
                                    

Vi lager noen typer drops ved å koke sukkermasse i kjele. Her lager vi Cachou som etter koking støpes på et kjølebord

Dette er en av de eldste teknikkene og stammer helt tilbake fra tiden før raffinert sukker. Da støpte man sukkerplater som man klipte opp med sukkersaks og hadde i kaffen som sukkerbiter
Vi støper også plater i denne produksjonen, men deler opp i dropsen før salg. Produksjonsmåten er svært langsom, og for å få den rette smak og konsistens er det ingen rask måte å gjøre dette på

DSC_0028.jpg

Massen legges på kjølebord og lakris blir fordelt utover. Da blir lakrisen liggende utenpå dropsen


DSC_0034.jpg

Når støpeformen blir lagt på er det viktig med lang erfaring. Det finnes ingen måte å måle når formen skal tas av og støpen er klar. Dette må man ha innebygd som en god dropskoker.
Produksjonen er litt som å danse, man må holde takten

Her er platen ferdig støpt og føres over fra kjølebord til hviling. Etter at den har fått hvilt litt deles platen opp i drops

DSC_0193.jpg
DSC_0002.jpg

Dropsen pakkes i 15 kg spann i påvente av videre emballering til kunden

Kapasiteten er betydelig økt på andre produksjoner i Metier fra oppstarten i 1920.
Prinsippet er det samme, men i 2003 fikk metier ny kokemaskin som bestemmer mye av tempoet i produksjon

4koker-a4.jpg

Hansella 135b, fra 1955

Dette er en Hansella 135b, lillebror i serien, produsert på Henkel i Tyskland. Maskinen er i stand til å levere gode 375 kg i timen.

Vi var litt spent på om maskinen ville forringe kvaliteten, men det viste seg å være tvert om. Her får vi en bedre kontroll over kokingen og produktet holder høyere kvalitet i utkjøring, forhold til den gamle kokeren. Vi har fortsatt den gamle kokeren, men den står mer til minne enn den er i bruk

Samtidig med kokemaskinen fikk vi også en eltemaskin 

Ruffinatti IM30, fra 1961 5eltebord-a4.jpg

Dette er et Italienskprodusert kjøle/eltebord som sørger for å få ned temperaturen på deigen etter koking, samt elte deigen så den er fri for klumper før den går til utkjøring

work3.png

work1.png

Eltingen er også en viktig del av produksjonen og her er det viktig å kjenne til triks og ha kunnskap for en smidig produksjon

work2.png
3.jpg

Manuell elting på kjølebord

Eltingen kan også foregå manuelt ettersom hvilke typer vi produserer

Dropsfabrikken Metier har i dag to linjer for utkjøring, her er en av dem, en Hamac 73A/48B også produsert på Henkel i Tyskland

6stanse-a4.jpg

Hamac 73A/48B, fra 1976

Dette er den yngste maskinen i Dropsfabrikken`s produksjon og er hele 45 år yngre enn sin eldste kollega fra 1931. De to maskinene utgjør til sammen 13 forskjellige typer former som kommer i alle mulige striper og farger

5.JPG

Utkjøring linje 2(Hansella + die fra 1931)

Det er fremdeles håndverket som preger produksjonen hos Dropsfabrikken og vi setter kvalitet i fokus når vi produserer. Hverdagen har blitt litt enklere etter at vi har fått fornyet noe av maskinparken, og med nye lokaler ble hygiene er en enkel oppgave å ivareta på Dropsfabrikken 

Den siste delen av linje 1 og 2 er det et pakkerom som kjøler og tørker dropsen før den blir pakket i spann for lagring. Vi legger vekt på minst mulig lagring siden drops tross alt smaker best fersk

 
8pakkerom-a4.jpg

Det var en liten oversikt over en liten dropsfabrikk, men om du ønsker å se mer kan du klikke deg inn på facebook for å se produksjonsvideo og flere bilder. Du trenger ikke være medlem for å se, men om du er på facebook kan du gjerne klikke på "Like" og legge igjen en liten hilsen

metiersort_outline-drops-as-250+1px.png

Dropsfabrikken`s nettutsalg er alltid åpent!


Norskproduserte drops som Kongen av Danmark, Smørmalt, Bringebær drops, Citron drops og Fylt assortert m.m. finner du i menyen til venstre Vil du bli forhandler? Send en E- post til Dropsfabrikken på: post@dropsfabrikken.no


- Norges eldste dropsfabrikk
- Norske sukkertøy anno 1920
- Metier Dropsfabrik, når det er kvalitet som teller!



butikk-1.png